Alçı ve Alçı Tozu Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Alçı, alçıtaşı veya kireçten yapılmış; mimari ve sanatta kullanılan, suyla karıştırıldığında macunsu bir kıvam alan, kuruduğunda sertleşen bağlayıcı bir malzemedir.
Alçı tozu alçıtaşının 158 °C'de pişirilmesiyle elde edilir. Alçı suyla karıştırıldığı kaybettiği suyu emerek hızla donar. Bu yapısı nedeniyle bir çok sektörde kullanılan hammade olarak kullanılmakta. Yapı ve mimari binalarda, asma tavan ve bölme duvar, kabartma ve süs eşyalarında, ortopedide, diş hekimliğinde, heykeltıraşlıkta ve tarımda toprağın tuzdan arındırılması için kullanılır. Ek katkı maddeleri ile inşaat sektöründe kaplama malzemesi olarak kullanılır ve pişirme süresindeki su içeriği ile doğru orantılıdır.
Alçının Avantajları Nelerdir?
Yangına dayanıklıdır.
Düşük birim ağırlıktadır.
Alçı doğal bir malzeme olarak nem düzenleyici özelliğe sahiptir.
İşlenmesi kolaydır, yeni ve estetik uygulamalara olanak sağlar.
Bakım ihtiyacı olmaz.
Isı yalıtımı sağlar ve esnek yapısından dolayı depreme dayanım sağlar.
Alçı pH'ı ile insan vücudunun pH'ı aynı olduğundan bakteri üremesi olmaz. Sağlıklı olmasından dolayı tercih sebeplerindendir.
Alçıpan Nedir?
Alçıpan, iki kartonpiyer arasına sıkıştırılmış alçı tozundan oluşur. Alçıpan üreticisi, istek üzerine duvara veya çelik profile bölme duvar ve asma tavan gibi uygulamalar ekleyebilir. Alçıpan diğer adıyla alçıpan levha olarak da adlandırılmaktadır.
Yapılarda Alçıpan Neden Tercih Edilir?
Alçıpan ne doğaya ne de insanlara zarar vermeyen çok hijyenik bir yapı malzemesidir. Bu nedenle alçıpan kullanımı birçok şekilde uygulanmaktadır, örn. asma tavan, bölme duvarlar, kabartma ve dekoratif tasarımlarda, alçıpan duvarlarda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Alçıpan esnek bir yapıya sahip olduğundan depremde çökmez ve patlama riski oluşturmaz Alçıpan malzemesinin pH'ı ile insan vücudunun pH'ı aynı olduğundan bakteri üremesi olmaz. Özellikle sağlığa zararlı olmadığı için tercih edilmektedir.